GoSnoekbaars
+31(0)646404432
  • Home
  • Even voorstellen
  • Onze visboot
  • Visdag boeken
    • Online reserveren
    • Informatie
    • Tarieven
  • Foto's
  • Video's
  • Contact
  • Blog
  • Webshop
Foto
Een van de vele manieren om snoekbaars of baars te vangen is het dropshotten. Deze techniek vergt wel wat oefening want is total anders als bij het vertikalen, niet alleen vanwege het systeem maar belangrijker misschien nog wel is de techniek die je gebruikt.

Bij het vertikalen zijn we gewend om de shad met loodkop van de bodem af te tikken, iets wat je met het dropshotten dus absoluut niet moet gaan doen. Je gevoel zal zeker in het begin zeggen dat je bewegingen op en neer moet gaan maken omdat je dat gewend bent, echter doe je het dan helemaal fout en is de kans erg groot dat je slechte tot zelfs zeer slechte resultaten zult boeken terwijl andere vissers dan wel gewoon goed vangen.

Het kunstje bij het dropshotten zit hem in het feit dat je zo goed mogelijk het loodje tegen de bodem aan laat staan waarna je met zeer korte tikjes je shad wat actie mee geeft. Deze tikjes kun je natuurlijk afwisselen door soms rustige tikjes te geven en soms weer iets harder hier moet je even in variëren maar zorg altijd dat je loodje aan de grond blijft. Ik zeg altijd,” slappe lijn strakke lijn” wanneer je dit doet moet het lukken om vis te vangen. Je kunt natuurlijk ook gewoon met de dropshot vissen vanaf de kant, wanneer je dan ingeworpen hebt en je hebt de bodem doe je precies hetzelfde als vanuit de boot gewoon hele rustige gecontroleerde tikjes. Bij geen aanbeet sleep je het geheel iets naar je toe en herhaal je het weer, je zult niet raar op moeten kijken wanneer je een aanbeet krijgt zodra je het geheel iets naar je toe sleept. Zorg er wel voor dat wanneer je vanaf de kant vist je de haak een flink eind boven het loodje plaatst. Door de afstand die je gooit loopt je lijn namelijk schuin weg en zal de afstand tussen de bodem en je haak nooit hetzelfde zijn als de afstand tussen het lood en je haak maar korter.

De dropshot bijhengel.

Je kunt vanuit de boot of vanuit de belly boot prima een bijhengel neerzetten die je gebruikt met een dropshot systeem. Ook hier geldt weer dat het loodje tegen de bodem aan moet blijven lopen, sterker nog hier is het nog belangrijker dat je loodje tegen de grond aan loopt want dat zorgt hier voor de actie die je kunstaas (aas) meekrijgt. Doordat je met de boot of belly boot in beweging bent sleep je het loodje over de bodem mee en door alle oneffenheden op de grond zal je presentatie continue trillingen en bewegingen meekrijgen. Dit kan vaak heel efficiënt werken als bijhengel en er zijn dagen dat dit systeem het nog beter doet dan de handhengel. Belangrijk is wel dat je regelmatig kijkt of je loodje nog goed tegen de bodem loopt want je zult begrijpen dat wanneer je geen bodemcontact meer hebt het systeem dus niet meer werkt en de hengel er voor niets bijstaat. Zorg er dan ook voor dat je lijn bijgeeft wanneer je ziet dat je geen bodem meer hebt (kun je aan de top al goed zien) en wanneer je wel bodem hebt maar je lijn gaat steeds verder weg lopen dan draai je het geheel weer iets naar binnen. De lengte van de dropshot bijhengel kan variëren van 2.40 tot 2.70 meter

Picture
De hengel.

De hengel die je bij het dropshotten gebruikt moet niet al te hard zijn, achterop mag hij wel wat harder zijn om de haak goed te kunnen zetten maar in de top zou ik hem zeker niet te hard nemen omdat je hierdoor aanbeten gaat missen en minder mooie actie mee kunt geven. Met een harde hengel kan het zijn dat je bij het tikken toch elke keer je loodje optikt van de bodem en een zachtere top absorbeert dit wat beter. Je kunt dus met een wat zachtere hengel veel gecontroleerder actie mee geven en bij een minimale aanbeet zal de top dit ook ietwat absorberen zodat de vis niet meteen weerstand voelt en weer los wil laten. De ideale lengte voor een dropshot hengel ligt zo rond de 1.80-2.00 meter wanneer je vanuit de boot of belyboot vist. Wil je werpen vanuit de boot zou je kunnen denken aan een hengel van zo’n 2.40 tot 2.70

Het materiaal.

Om te kunnen dropshotten heb je niet echt heel erg veel materiaal nodig, buiten de hengel en de molen heb je natuurlijk ook lijn nodig en voor het dropshotten zelfs 2 soorten. Als eerste heb je op de molen natuurlijk een gevlochten lijn nodig om de aanbeten goed te kunnen registreren maar buiten dat heb je ook nog wat fluoro carbon lijn nodig om als voorslag aan je gevlochten lijn te knopen. Deze voorslag van fluoro carbon is stug en zorgt ervoor dat de op de lijn geknoopte haak goed blijft afstaan (daarover straks meer). Deze twee lijnen verbind je met elkaar doormiddel van een albright knoop of een andere voorslag knoop maar de albright geniet mijn voorkeur. Zorg dat de fluoro carbon lijn minstens 1.00 meter lang is zodat je genoeg lijn over houd wanneer je in diepte wil variëren (ook daarover straks meer). Waarom dan niet met gewoon nylon? Simpelweg is fluo vaak onzichtbaar en stugger als nylon daar komt nog bij dat het ook slijtvaster is en dat zijn de voornaamste redenen waarom fluoro carbon en geen nylon. De gevlochten lijn kun je het beste gebruiken in de 8/00 of 10/00 uitvoering en voor de fluoro carbon gebruik ik 28/00 of 30/00.


Het lood en de haken.
Foto
Om te kunnen dropshotten heb je natuurlijk ook het lood nodig, hier heb je diverse modellen en gewichten van. Je zou denken,” ik heb toch alleen wat gewicht nodig onderaan de lijn?” ja dat is ook zo maar de loodjes hebben ook nog wat andere functies. Zo mag ik erg graag met het type lood vissen in het model van een tonnetje welke vlak is aan de onderzijde zodat hij goed aan de bodem vastzuigt. Het ronde loodje gebruik ik weer veel als ik werpend vis en ik het loodje over de bodem laat rollen en het staafje heeft ook weer een specifieke eigenschap. Als je het staafje namelijk laat vallen geeft dat weer een hele aparte actie op je shad, zodra het loodje namelijk omvalt rukt hij als het ware je shad een stukje naar beneden en ook dit kan weer net het moment zijn voor de snoekbaars om aan te vallen.

De keuze van je haak is echt heel erg persoonlijk maar belangrijk vind ik bijvoorbeeld dat ze niet te dik zijn maar mooi dundradig. Verder moeten de haken natuurlijk goed scherp zijn en ik vis niet al te groot maar hou echt van kleinere haken welke goed vlees pakken. Haken die bij mij altijd in het bakje zitten zijn vooral de worm 39 van Gamakatsu en de octopus ook van Gamakatsu maar ook bijvoorbeeld Ilex heeft erg mooie dropshot haken. Zoals gezegd is dit erg persoonlijk maar experimenteer hiermee en kies dan de voor jouw meest geschikte haak.

Baits.

Het aantal baits dat je momenteel kunt krijgen is echt ongelooflijk, loop een willekeurige winkel binnen en je weet vaak van gekkigheid niet meer wat je mee moet nemen. Allerbelangrijkste is misschien nog wel dat je het beste shads kunt nemen met drijfvermogen zodat deze in het water mooi haaks op de lijn blijven staan. Verder kun je in de grote variëren van de kleinste variant tot soms wel 4 of 5 inch. Ook shads zonder drijfvermogen kun je vaak wel gebruiken als je er bijvoorbeeld een stukje balsahout in duwt zodat hij alsnog mooi blijft staan. Experimenteer dus gewoon wat met je kunstaas er zijn meer dan genoeg dingen die je kunt doen om het dropshotten nog efficiënter te maken.

Je kunt natuurlijk ook erg mooi dropshotten met aasvissen of zelfs met wormen. Als aasvis zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden maar vissen als spiering en voorntjes doen het altijd erg goed. Ook een visje wat het zeker erg goed doet en tegenwoordig veel voorkomt in onze wateren is de grondel, met name op de rivieren heb ik hier erg goede resultaten op gehad. Ook kun je net als bij het vissen met de shads je aasvis voorzien van extra drijfvermogen door middel van bijvoorbeeld een balsa houtje. Er zijn gerust nog veel meer soorten aasvis die je kunt gebruiken experimenteer er dus gerust op los.


De montage.

Foto
Zoals gezegd is de montage vrij simpel, een stuk fluoro carbon aan je gevlochten lijn een verstelbaar loodje aan de onderkant en een haak op de lijn die haaks afstaat. Als je het zo zegt stelt het inderdaad niet veel voor maar toch zijn er wel een aantal dingen waar je even rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld de haak op de lijn hiervoor heb je inmiddels diverse knopen, ze doen echter allemaal hetzelfde namelijk je haak haaks op de lijn zetten. Dit is echt heel belangrijk want met een verkeerd geknoopte haak kun je missers krijgen maar ook je presentatie is dan erg belabberd. Een simpele maar erg efficiënte knoop hiervoor zie je hieronder.


Zorg ook alvast bij het monteren van de haak dat je een klein beetje een idee hebt hoe ver je boven de bodem wilt gaan vissen. natuurlijk kun je de lijn nog verstellen bij het loodje maar als je de haak te ver naar het uiteinde van het fluoro carbon zet kun je hier niet echt veel meer mee variëren, zorg daarom dat je wat lijn overhoud bij het loodje zodat je nog voldoende kunt verstellen. Dat brengt ons dan bij het loodje, de verschillende type's hebben we het al even over gehad maar het grootste verschil tussen een dropshot loodje en een normaal loodje zit hem in het bevestigings punt. Bij een normaal loodje komt er wartel uit het lood en bij een dropshot loodje een klemmetje. De afstand van de haak naar de bodem toe wordt bepaald door het punt waar je de lijn in het klemmetje trekt met andere woorden, als je het uiteinde van de lijn in het klemmetje is de afstand naar de bodem het grootst. Wanneer je echter de lijn uit het klemmetje trekt en hem verder door trekt verklein je de afstand met de bodem en houd je wat lijn over bij je loodje maar dat is geen enkel probleem. Op deze manier kun je dus variëren in diepte en dat kan heel veel uitmaken.

Nu je dit allemaal weet moet het gewoon mogelijk zijn om een snoekbaars te vangen aan de dropshot en ik kan je vertellen dat het echt super verslavend is als je dit spelletje eenmaal lekker door hebt.
 

Naar boven
GoSnoekbaars - Kamvaren 14  - 1441 SV Purmerend  -  info@gosnoekbaars.nl  -  Telefoon: 0031(0)646404432     


Website by AvA