GoSnoekbaars
+31(0)646404432
  • Home
  • Even voorstellen
  • Onze visboot
  • Visdag boeken
    • Online reserveren
    • Informatie
    • Tarieven
  • Foto's
  • Video's
  • Contact
  • Blog
  • Webshop
Foto
 Een leuke manier om achter de snoekbaars aan te gaan is met een belly boot. Een belly boot is eigenlijk niets meer dan een luchtband waar een stuk stof omheen zit, maar zo simpel is het natuurlijk niet.


Welke modellen zijn er?

De belly boot is er in verschillende modellen:

-U-model. Dit is een model waarbij de vorm om je heen  in een U loopt. In dit type kun je gemakkelijk instappen. Een nadeel is dat het een stompe  achterkant heeft wat het bij iets meer stroming of een wat hardere wind moeilijker maakt  om achteruit te varen en je last kunt hebben van spatwater in je nek.

-V-model. Dit is een model dat erg lijkt op het U-model. De belly boot is in het model van  een V. Deze boot heeft naar mijn mening de prettigste vaareigenschappen. Doordat de  boot in een punt loopt snijd hij mooi door het water heen en is hij ontzettend wendbaar.  Ook in dit model kun je makkelijk instappen. Het enige nadeel is dat je bij wat hogere  golfslag wat water over de boot kunt krijgen en met name in de winter is dit niet prettig.

In de winter is het ook ontzettend leuk om in de belly boot te stappen alleen hou je het dan geen hele dag vol, althans ik niet.

Wat heb je nodig?

Bij de aanschaf moet je goed nadenken waar en wanneer je deze wilt gebruiken.
Let er vooral goed op dat je geen goedkope imitatie koopt. Dit is vaak wel goedkoper, maar je zult merken dat de kwaliteit te wensen over laat. Omdat je soms op open of stromend water zit te vissen wil je niet dat je bootje het begeeft. Als je de belly boot gekocht hebt moeten er nog een aantal dingen geregeld worden voordat je het water op kunt. Bijvoorbeeld een waadpak, hier heb je natuurlijk een ruime keus en dus zul je goed moeten nadenken of je een pak koopt met laarzen er aan vast of een pak waar waadsokken aan zitten. Dit is belangrijk want een en ander hangt af van het soort flippers dat je aan gaat schaffen.

Ik vis zelf met een waadpak met sokken omdat ik 2 soorten flippers heb. Ik heb zowel een stel flippers waar ik met mijn waadsokken in kan en een paar waar ik met mijn waadschoenen in kan. Op de foto kun je goed het verschil zien tussen de beide flippers. Met het linker paar (type voor waadsokken) kun je veel snelheid maken maar iets minder manoeuvreren. Bij het rechter paar (type voor waadschoenen) ben je weer heel wendbaar, maar kun je minder snelheid maken. Over het algemeen gebruik ik het type voor de waadsokken. Ook in de winter gebruik ik deze het meest omdat ik het prettiger vind flipperen dan met waadschoenen aan. De ervaring leert mij dat ik vaak last van mijn achillespees krijg doordat de schoen erin drukt. Verder krijg ik met alleen mijn waadsokken minder snel last van koude voeten. Wel draag ik mijn waadschoenen als ik van te voren weet dat ik een stuk terug moet lopen, want dat kan wel eens gebeuren als je jezelf op de stroom mee laat nemen. Wanneer je dan weer terug moet lopen is het wel prettiger als je op schoenen kunt lopen.

Nu je dit weet en in orde hebt kun je vissen want meer als een belly boot, flippers en een waadpak heb je niet nodig om te kunnen beginnen. Natuurlijk zijn er altijd een aantal dingen die je het een stuk aangenamer en makkelijker kunnen maken zoals een dieptemeter.


Foto
Hoe bevestig ik een dieptemeter op een belly boot? 

Er zijn volop mogelijkheden, maar ik beperk mij tot mijn eigen manier van bevestigen waar ik tevreden over ben.






Je gaat als volgt te werk: 

-Neem twee stukjes hout 1 stuk van 40 lang en 15 breed en het andere stuk 12 lang en  15 breed bevestig deze haaks tegen elkaar met wat houtlijm ertussen. 

-Aan de binnenzijde hiervan bevestig je een stukje hoekprofiel wat je in alle twee de delen  vastschroeft met wat parker schroeven. 

-Neem een stukje PVC buis van 14 cm lang waarin je 4 gaten boord, 2 kleinere gaten aan  de binnenzijde en 2 grotere aan de buitenzijde zodat de kop van de bout er doorheen  kan.

-Boor ook de gaten door het plankje 2 stuks (één en ander zal duidelijk worden op de foto  en de tekening)

-Neem de 2 stukjes sjorband en brand hier 2 gaten in op de hoogte van de bouten. 

-Draai het geheel tegen elkaar aan (de bandjes komen dus tussen het plankje en de PVC  buis) en 

-Boor nogmaals 2 gaten op dezelfde hoogte als de vorige 2 gaten alleen iets verder. 

-Leg hier ook de sjorbandjes langs en brand wederom op de hoogte van de gaten 2  gaatjes waar je de slotbouten doorheen steekt en vastdraait. 

-Doe nu de bandjes om de boot heen en knip ze op maat waarna je de uiteindes even  dichtbrand en klaar is je bevestiging voor de dieptemeter. 
 
Doordat je een stuk PVC buis gebruikt zal het plankje niet meer kunnen kantelen op de ronding van je belly boot en is het een erg stabiel geheel.

Je bent nu van alle gemakken voorzien en je kunt met je belly boot op heel veel wateren terecht waar andere vissers met boot niet kunnen komen. Omdat je nu ook over je dieptemeter beschikt kun je zelfs op de wat grotere meren terecht als het Gooimeer of het Nieuwe meer. Nu hoor ik je denken "maar je gebruikt je belly boot toch alleen om op wateren te komen waar je met de boot niet op kan?". Nee, dat is niet helemaal waar. Ik doe het ook op water waar ik wel met de boot kan komen en wel omdat het ook gewoon een kick geeft om een mooie snoekbaars te vangen met de belly boot, ook ziet de wereld er heel anders uit als je in je rubber bandje zit.


Picture
Picture
Kan ik ook vissen met de belly boot op de rivier?

Ook ga ik wel eens naar de rivier, maar let op! dit kan alleen als je met z'n tweeën bent. Je gaat dan met twee auto's en zet 1 auto op een plek waarvan je denkt dat je er daar uit gaat stappen dan rij je terug naar de plek waar je wilt gaan beginnen. Daarna stap je het water in en laat je jezelf op de stroming meevoeren tot je bent aangekomen waar de andere auto staat. Daar ga je het water weer uit en rij je samen terug naar het beginpunt waar de andere auto staat, Als je dit op deze manier doet kun je op een dag een heel mooi groot stuk rivier af vissen, maar pas wel op want je moet wel echt veel ervaring hebben met het varen met een belly boot. Door de stroming is het varen namelijk een stuk moeilijker en je wilt natuurlijk niet in de vaargeul eindigen met alle gevolgen van dien.

Als je de veiligheid goed in acht neemt is het vissen met een belly boot echt een enorme kick, waar je in het begin wel een klein beetje spierpijn van kunt krijgen. Wanneer je de eerste aanbeet hebt gehad en het gevoel hebt mogen ervaren hoe het is om in een belly boot te zitten met een snoekbaars recht onder je voeten, weet ik zeker dat ook jij verslingerd kunt raken aan deze fantastische manier van vissen.
Naar boven
GoSnoekbaars - Kamvaren 14  - 1441 SV Purmerend  -  info@gosnoekbaars.nl  -  Telefoon: 0031(0)646404432     


Website by AvA